sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Miksi gluteeniton?

Tähän kysymykseen olen törmännyt parin viikon aikana useasti ja luultavasti tulen kuulemaan sitä jatkossakin. Myös epäsuoria kommentteja siitä, onko tämä ihan fiksu idea on tullut esille mutta suoraan sanottuna en osaa niistä juurikaan välittää.

Pitkästi selitettynä kaikki pohjautuu perussairauteeni, eli tulehdukselliseen suolistosairauteen. Sen hoitoon on kehitetty tehokkaita lääkkeitä, kuten biologiset lääkkeet, joista minullekin löytyi apu. Entäs sitten kun lääke alkaakin kääntyä sinun omaa kehoasi vastaan? Kun sivuvaikutukset alkavat täyttää kaksi A4-paperia niin kyllä siinä tulee mietittyä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja lääkkeen tilalle. Alkuun minulla menikin hyvin, mutta kesällä 2013 alkoivat rajut uupumusoireilut, joihin liittyi myös hiusten lähtöä, ruokahaluttomuutta, migreeni-kohtauksia, painon nousua, helposti hengästymistä ja alakuloisuutta.

weheartit.com
Nyt viime kesänä oireiden uusiutuessa kävin läpi kouluterkkarit, yksityiset lääkärit, yliopistollisen sairaalan kuin terveyskeskukset. Kukaan ei löytänyt mitään muuta kuin kohonneet stressihormoni-tasot. Sain jatkuvasti kuulla olevani joko ylistressaantunut tai masentunut. Omassa päässä alkoi pyöriä ristiriitaiset ajatukset masentuneisuudesta; voinko oikeasti olla masentunut, kun elämässä on kaikki muu vallan mainiosti, paitsi terveys? En hyväksynyt diagnoosia, ja kun monien verikokeiden, sydänfilmin ja lääkärikäyntien jälkeen vastausta ei vieläkään löytynyt, aloin epäillä lääkitystäni.

Hoitava lääkärini on selvittänyt lääkeyhtiön kanssa, onko samantapaisia oireita ollut muilla Humiraa käyttävillä. Selvitys jatkuu yhä, enkä ole asiasta vielä tarkemmin kuullut. Tällähetkellä lääke on minulla tauolla. Tiesin jo heti, että sen poisjättäminen aiheuttaa minulle kovia vatsakipuja, mutta päätin yrittää. N. 3 viikkoa poisjättämisestä alkoi ilmaantua vatsakipuja aamuisin syönnin yhteydessä - ne eivät vielä tuntuneet mahdottomilta ja päätin jatkaa kokeilua. 

weheartit.com

Ajan kuluessa vatsakivut yltyivät niin koviksi, että itkun kanssa pitelin mahaa varsinkin aamuisin ja iltaisin, koska kouristelut alkoivat olla jo niin voimakkaita. Tällöin oli syyskuun loppupuoli ja aloin olla jo epätoivoinen. Nukkuminen oli jo hankalaa, sillä makuuasennossa kivut vain pahenivat.

Sitten jätin lokakuun alussa gluteenin pois ruokavaliosta. Kuin taikaiskusta kivut hävisivät kokonaan 2-3 päivän kuluessa. Ihmetys oli suuri ja mietin onko tämä vain jotain lumevaikutusta ja tahdonvoimaa. Mutta ei - sen on pakko johtua ruokavalion muutoksesta.

Gluteeniton ruokavalio on minulla vain kokeilussa lokakuun ajan. Sen jälkeen mietin, miten jatkan tästä edespäin. Tästä asiasta kun täytyy vielä keskustella lääkärin kanssa, sekä ehdottomasti haluan tarkempiin tutkimuksiin, voisiko minulla olla gluteenille yliherkkyys. Jos tutkimuksissa löytyisi jotain, niin silloin ainakin tietäisin varmasti mitä ruokavaliota minun tulisi noudattaa. Ja lisäksi saisin Kelalta tukea erityisruokavalioon. Muussa tapauksessa voisin kokeilla esimerkiksi jättämällä pois ainoastaan vehnän, josta kaveri muotoilikin hyvin: "Ihminen ei tarvitse vehnää mihinkään." 

weheartit.com

Tässä nykyajan maailmassa, kun erilaisia ruokavalioita, suosituksia ja trendidieettejä on miljoonia, niin pää menee auttamatta sekaisin mikä on terveellistä ja mikä ei. Yksi suosii enemmän rasvoja ja proteiineja kuin hiilareita - toinen taas pyrkii syömään lautasmallin mukaan - kolmas noudattaa nk. "luolamies" eli paleo-ruokavaliota.

Tapoja on monenlaisia ja niin on tavoitteitakin. Minun tavoitteni on löytää omalle keholleni sopiva ruokavalio, olipa se sitten muodissa tai ei. Laihduttaminen ei minulla ole päätavoitteena, ehkä ainoastaan hyvin yleinen tavoite eli "kiinteytyminen". Mun suurin tavoite on olla energinen ja niin terve ihminen kuin se omassa tilanteessa on mahdollista!

weheartit.com
Ihmiset ovat niin erilaisia, joten on hyvä kokeilla myös erilaisia juttuja jotta löytää juuri itselleen sopivan jutun. Mitään ei kannata tehdä väkisin, jonka itse huomasin karppausbuumin aikana.. Voi sitä nälän ja väsymyksen määrää välillä! Mulle gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen on ollut jotenkin todella luontevaa ja koska netti on pullollaan reseptejä ja kaupat täynnä vaihtoehtoja vehnän tilalle niin miksipä tämä nyt olisikaan vaikeaa. 

Mun mielestä mitään vaan ei pidä vetää överiksi. Pitää olla herkutteluhetkiä, ne kuuluu tasapainoiseen ja onnelliseen elämään. NAUTTIKAA ELÄMÄSTÄ (ja ruoasta)!

Ps. Kuvat on haettu hakusanalla "gluten free". Ei ollenkaan hassumman näköistä? ;)



Ei kommentteja: