torstai 20. maaliskuuta 2014

Tradenomi-koulutus = turha tutkinto?

Voisinpa vastata näin heti alkuun lyhyesti otsikon kysymykseen; ei ole. Olen viimeiset 3 vuotta saanut kuulla jo puhki kuluneita teesejä, kuten "Tradenomit valmistuvat työttömäksi", "Siitä valmistuu Siwan kassalle" ja "Se on täysin turha koulutus". Juujuu, keksittekö välillä jotain uutta? 

Kyllä, se on totta, että tradenomeja valmistuu todella paljon.
Kyllä, kaupallisen alan työtilanne on huonontunut viime vuosina.
Kyllä, sekin on totta että kaikki eivät pääse heti uransa huipulle valmistuttuaan. Mutta kuka opiskelija nyt pääsisikään?

Visio 2013-kilpailu Sappeella!
Minusta tärkeintä on se, miten suhtautuu opintoihinsa. Ei riitä, että tekee pakolliset kurssit ja lukee tenttiviikkoa varten illat hiki otsalla. Ammattikorkeakoulussa opiskelu on paljon muutakin, ja omasta mielestäni tärkeintä on verkostoituminen, erilaisiin monialaisiin projekteihin osallistuminen ja ylipäätään osallistuminen. Olipa se sitten opiskelijajärjestön hallituksen jäsenenä tai vaikka tuutorina toimiminen. 

Myös ammattikorkeakouluilla on paljon opittavaa , mutta ainakin omassa oppilaitoksessa on ollut kuitenkin jo kohtuulliset mahdollisuudet osallistua eri projekteihin. Niistä tärkeimpänä mainitsekin yTiimin, jonka suoritin itse loppuun viime jouluna. Vaikka olen käytännön työkokemusta saanut jo niin merkonomi-koulutuksen harjoittelujen kuin kesätöiden kautta, niin yTiimissä tehtiin kuitenkin hyvin erilaisia projekteja joissa oli myös paljon vastuuta.



KalPa-Pelicans opiskelijapeliä järjestämässä alkuvuodesta 2013


Kaupallisen koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet ovat niin laajat, että sitä on vaikea edes kuvailla. Luon lähinnä vain huvittuneen katseen niihin, jotka kysyvät minulta että "mitä töitä tradenomit tekevät?" Voi kuule, jos annat mulle viikon aikaa niin päästään ehkä jo alkuun tässä listassa... Nyt kun itsekin olen hakenut kesätöitä niin huomasin, että monet työt joita en kuvitellutkaan voivani tehdä, olivat oikeastaan täysin kokemusta ja opintojani vastaavia. 

Ei pidä aliarvioida omia kykyjään, mutta ei myöskään odottaa että pääset markkinointipäälliköksi heti valmistuttua. 

Oma suuntautumiseni on tosiaan markkinointi, koska haaveena ei ole pyöritellä pelkästään numeroita työssäni, eli taloushallinto ei ollut ainakaan minun valintani. Kolmas vaihtoehto olisi ollut johtaminen & yrittäjyys, josta iso osa opinnoistani koostuukin, sillä yTiimissä varsinkin yrittäjyys oli vahvasti mukana opetuksessa. 

En odota että pääsisin markkinointi-alan töihin valmistuttua, tai opiskelujen aikana. Tiedän, että sinne vaaditaan enemmän osaamista ja alalla on kova kilpailu. Tiedän, että minun täytyy opiskella enemmän graafisia ohjelmia, ja niin aionkin tehdä. Enkä ole varma haluanko tehdä juuri markkinoinnin töitä lopun elämääni. Mutta tiedän, että kaupallisella puolella on töitä ja en varmasti jää laakereille makaamaan paperit kourassa! LinkedIn:issä olevat ihmiset ovat hyviä esimerkkejä siitä, että kaikenlainen työkokemus kannattaa. 

Otapa esimerkiksi jonkin mielenkiintoisen yrityksen toimitusjohtaja tai vaikka myyntipäällikkö. Millaisissa työpaikoissa he ovat olleet ja mitä opiskelleet?  Tuskinpa vain pelkästään Nokialla tai Roviolla; takana on useampi työpaikka niin kenttämyyjänä, assistenttina kuin vaikkapa kahvilan työntekijänä.

Winterfest 2013

Kesätöissä, harjoitteluissa sekä osa-aikatyössä olen hankkinut tähän asti jo omasta mielestäni melko monipuolista kokemusta; olen ollut töissä niin lapsenvahtina, vaatekaupassa, kaupan kassana, vaativassa toimistotyössä sekä autosihteerinä. Lisäksi parina kesänä toimin myös varhaisnuorten-leireillä sekä rippikoulussa isosena. Olenpa yhtenä kesänä myynyt toto-lippujakin ravissa ja tällähetkellä teen harjoittellua salibandyseurassa. Kaikki, siis ihan kaikki työt ovat opettaneet minulle jotain. Milloin vastuun ottamista ja oma-aloitteisuuta, milloin taas paineen sietokykyä ja asiakaspalvelua.

Olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman monipuolisia töitä, jotta saisin vähän suuntaviivaa että mitä ehkä voisin ja haluaisin tehdä valmistumisen jälkeen. Se kun häämöttää jo aika lähellä, ensi syksynä. Tämän jakson jälkeenhän minulla ei puutu enää kuin opinnäytetyö, johon aihekin olisi jo, mutta tarkemmin siitä ei ole vielä sovittu. Enkä otakaan siitä stressiä, koska haluan tehdä sen ajan kanssa! 

Tuntuu että tämä aihe vähän luisui sivuraiteille, mutta näin tiivistettynä voisin sanoa kaikille kohtalontovereille että VERKOSTOITUKAA, OSALLISTUKAA, PITÄKÄÄ HYVÄ ASENNE PÄÄLLÄ ja KOKEILKAA ASIOITA myös omien rajojenne ulkopuolelta. Älkää menkö sieltä, mistä aita on matalin! 

Tähän päätän saarnani, mutta muistakaa oikeasti että kaikki on itsestänne kiinni! 




Ps. Etsin edelleenkin sitä kesätyötä, joten jos sinun yrityksesi voi tarjota minulle töitä Kuopiosta kesäksi  tai tiedät jonkin hyvän paikan niin saa vinkkailla! Minuun voi ottaa yhteyttä niin sähköpostilla (kettunen.annika[a]gmail.com), LinkedInin kuin Twitterin kautta, tai sitten tietysti tämän blogin kautta.

Ahkerassa käytössä on jo eri työnhakusivustot, Twitter sekä tietenkin suorahaku, mutta kaikki apu on aina tarpeen!






Ei kommentteja: